Hundested Varmeværk

Serviceaftale sikrer varmeforsyningen i Hundested

I maj 2022 oplevede driftsleder Dan Henriksen ved Hundested Varmeværk, at værkets nødgenerator ikke slog til. Driftsuheldet havde store konsekvenser. For at forhindre en lignende situation i fremtiden har værket i dag sikret sig med en serviceaftale gennem Coromatic.

Varmt vand i hanen. Varme i radiatoren. Varme i gulvet. I Danmark kan vi bryste os af at have et af verdens bedst udbyggede og stabile varmeforsyninger. Den mest udbredte form for opvarmning foregår via fjernvarmenettet, som betjenes af mere end 270 lokale varmeværker rundt om i det danske land. Et af de varmeværker er Hundested Varmeværk, der sørger for, at 1420 borgere i Halsnæs Kommune hver dag kan stå op til et varmt brusebad og et opvarmet hjem.

 

I 2022 gik det dog galt. Forsyningsnettet svigtede, og varmeværkets nødgenerator startede ikke op som sædvanligt. Det resulterede i både tab, bøvl og koldt vand hos forbrugerne. Et uheld, der formentlig kunne være undgået med en serviceaftale.

 

Coromatic case study - Hundested

 

”I 2018 købte jeg en generator for at sikre mig forsyningen fra vores anlæg, der består af både en gaskedel, et flisværk, 3 varmepumper og 1550 kvm solceller. Generatoren tænkte jeg ikke mere over før maj i år, da strømmen til vores anlæg røg, og generatoren ikke startede. Det viste sig, at der var en kontakt, der ikke virkede, som den skulle”, fortæller Dan Henriksen, der er driftsleder hos Hundested Varmeværk.

Efter episoden kontaktede Dan Henriksen Coromatic.

”Vi har en ingeniør tilknyttet, som anbefalede Coromatic, så dem kontaktede jeg med henblik på at få efterset generatoren og tegne en kontrakt på 3-4 gange service årligt,” siger Dan Henriksen.

 

Konsekvenserne ved strømudfald

Strømafbrydelsen viste sig at blive en dyr fornøjelse for varmeværket. Under afbrydelsen stod både en ventil og nogle pumper af, mens omkring 10 kubikmeter glykol, der fungerer som frostvæske i solcelleanlægget, måtte kasseres.

Skaderne beløb sig til 300.000 danske kroner, som dog blev dækket af forsikringen. Besværet kunne Dan Henriksen dog godt have været foruden, særligt fordi det også ramte varmeværkets kunder.

”Man skal ikke glemme, at det i sidste ende berører forbrugerne, når anlægget ikke får strøm,” siger Dan Henriksen og uddyber:

”Har man en brugsvandsveksler på det varme vand, så vil man fra det ene øjeblik til det andet opleve ikke at have varmt vand i sin bolig. Har man en varmtvandsbeholder, så kan der måske gå op til en dag, inden man mærker noget til det.”

 

Sikker varmeforsyning til alle tider

Selvom længerevarende driftsforstyrrelser i fjernvarmenettet som nævnt ikke er hverdagskost i Danmark, så har situationen i Europa og den tiltagende Energikrise gjort det mere aktuelt end nogensinde før at sikre sig med en intern strømforsyning – også for Dan Henriksen.

”Kommer vi ud i, at der bliver lukket for strømmen her til vinter, så kan man forvisse sig om, at vi stadig kan levere varen. Starter jeg vores generator op, så kan den køre 8-10 timer på en fuld tank,” fortæller Dan Henriksen.

 

Coromatic case study - Hundested Varmeværk

 

Upåklageligt samarbejde med Coromatic

Derfor har Dan Henriksen da også været ekstra tilfreds med både timingen og samarbejdet med Coromatic i forbindelse med den service- og eftersynsaftale, som han har fået tegnet på værkets generator.

”Nu har jeg haft fornøjelsen af Coromatics folk et par gange. De har både været her ude og inspicere anlægget og levere reservedele – og jeg må sige, at indtil videre har alting kørt upåklageligt. Det er nogle meget professionelle folk, der også har været behjælpelige med en forklaring på, hvorfor vi endte i den lidt ærgerlige situation, at generatoren ikke startede op som forventet,” afslutter Dan Henriksen.

 

Fakta om aftalen

 • 3 årlige opstartseftersyn
 • 1 årligt eftersyn af hele anlægget inkl. forbrugsstoffer
 • 24/7 tilkald
 • Service på stedet max 4 timer efter tilkald.

 

Fakta om Coromatic serviceaftaler

 • Landsdækkende service
 • Uddannede teknikere
 • Eneste danske udbyder med fulddækning
 • Rapporter og analyse af forbrugsstoffer
 • Skift af olie og filtre
 • Kontrol, test og justeringer.

 

Hundested Varmeværk

 • Forsyner 1420 borgere i Hundested i Nordsjælland
 • Produktionen består gas, varmepumper, flis og solceller
 • Udvider potentielt forsyningen med 600 nye forbrugere.