Netic

State-of-the-art datacenter til it-virksomheden

I Aalborg ligger et spritnyt og energieffektivt datacenter designet og projekteret af Coromatic. Datacenteret spiller en kæmpe rolle i driften af de tunge og kritiske it-systemer, som it-virksomheden Netic varetager for større danske virksomheder og offentlige organisationer.

 

Case study Netic - Coromatic

 

Datacenteret er den digitale verdens bankende hjerte. Det er her, at alt det vi dagligt bruger internettet til opbevares, behandles og udveksles. Lidt kækt kan man sige, at det er her internettet bor – og hver dag udveksler privatpersoner, firmaer og organisationer milliarder af gigabyte data.

 

Henter man som Jysk meget af sin omsætning online, eller er man, som det danske sundhedsvæsen ansvarlig for dine og mine sundhedsoplysninger, ja så er drift- og datasikkerhed alfa og omega. Alligevel er drifts- og datasikkerhed langt fra det eneste, de store firmaer og organisationer efterspørger i dag, når deres data skal behandles.

 

I dag skal den strømslugende databehandling også være bæredygtig. Det vidste it-operatøren Netic godt, da de skulle i gang med at udbygge deres eksisterende datacenterkapacitet. Derfor blev løsningen et topmoderne, ekstremt driftssikkert og ikke mindst energieffektivt datacenter projekteret og designet af Coromatic.

 

”Vi driver en lang række infrastrukturkritiske systemer og sundhedsapplikationer, og vi har længe haft et behov for at udvide vores kapacitet. Samtidig er vi bevidste om, at vores datacentre bruger rigtig meget strøm, så derfor har vi haft en klar ambition om at udvide med et datacenter, der lever op til de nyeste standarder inden for effektivitet, redundans, driftssikkerhed og energieffektivitet,” fortæller Martin Dalum, der er Data Center Manager & Solutions Architect hos Netic.

 

Case study Netic - Coromatic

 

Vejen til de bedste løsninger

På den baggrund tegnede Netic i januar 2021 kontrakt med Coromatic på et skalerbart Tier 3-datacenter med en samlet kapacitet på 1 megawatt i fuld skala. Aftalen lød på en total     entreprise, hvor Coromatic stod for designet, projekteringen og teknisk rådgivning i et tæt samarbejde med Netic:

 

”Noget af det, vi har sat pris på hos Coromatic, er det faktum, at vi har haft mulighed for at være med i maskinrummet igennem hele tilblivelses- og designprocessen. Vores samarbejde har i høj grad været båret præg af en åben og konstruktiv dialog, hvor vi løbende har afstemt og ikke mindst udfordret hinanden med de bedste løsninger for øje,” siger Martin Dalum.

 

Det 1000 kvadratmeter store datacenter stod køreklar til indvielse i april 2022.

 

Case study Netic - Coromatic

 

Datasikkerhed i verdensklasse

Det nye datacenter er placeret ved havnen i Aalborg og er Netics første datacenter bygget helt fra bunden. I tråd med Netics kundegruppe og fokus på drift af infrastrukturkritiske systemer har firmaet vægtet både drift- og datasikkerhed i alle aspekter af projektet.

 

”Et datacenter må aldrig gå ned – og når man servicerer en lang række både højtprofilerede og offentlige kunder med tungt specialiserede systemer, herunder en del driftskritiske applikationer det danske sundhedssystem, så går man med livrem og seler. Derfor ønskede vi også at bygge vores egen bygning, da den løsning skaber en endnu større sikkerhed for vores kunder,” siger Martin Dalum fra Netic.

 

Datacenteret er som nævnt bygget efter Tier 3-standard. I praksis betyder det, at centerets komponenter og redundante systemer har flere adskilte forsyningsveje med strøm og køling. Det sikrer højest mulige oppetid året rundt, idet it-systemerne altid kan køre videre i tilfælde af fx strømnedbrud, systemfejl og vedligehold.

 

Case study Netic - Coromatic

 

Grøn og ansvarlig databehandling

Udover et driftssikkert datacenter har Netic efter eget ønske også fået et datacenter, der lever op til både egen og kundernes efterspørgsel på grønne og vedvarende løsninger på dataområdet til glæde for klimaet.

 

”For os i Netic handler det især om at tage klimaet alvorligt og tage ansvar. Men ikke nok med det, så ser vi også, at vores kunder i højere og højere grad efterspørger bæredygtig databehandling. Dertil skal der også lægges, at vi ser en fremtidig skærpelse af de krav, som datacentrene skal leve op til, hvilket vi har ønsket at komme på forkant med,” siger Martin Dalum og tilføjer:

 

”Hos Netic arbejder vi blandt andet på at blive ISO 14001 certificeret, derfor har det også været vigtigt for os at bygge med et topmoderne og energieffektivt datacenter.”

 

Med Coromatics ekspertise er datacentret således designet med højest mulig energieffektivitet for øje. Herunder er der i datacentret lagt vægt på en høj temperatur på kølevandet, hvilket betyder, at centeret kan køre på frikøl næsten hele året rundt og dermed spare på strømmen. Ligeledes er centeret forberedt til i fremtiden at kunne blive koblet på fjernvarmenettet i Aalborg, såfremt en aftale om at aftage centerets overskudsvarme bliver aktuel. Som bonus har Netic endvidere besluttet, at datacenteret udelukkende skal drives på strøm fra vedvarende energikilder, herunder vind.

 

Case study Netic - Coromatic

 

Et ualmindeligt vellykket samarbejde

Samarbejdet om datacenteret i Aalborg er ikke Coromatics første entreprise for Netic, men det femte projekt, hvor Coromatic har bidraget med både ekspertise, materiel og projektering. Om samarbejdet fortæller Martin Dalum:

 

”Vi har et godt og langvarigt samarbejde med Coromatic. For os handler det altid om at vælge en leverandør, der er til at stole på, som forstår, hvad det vil sige at drive et datacenter, lytter til vores input og bestræber sig på at minimere risikoen for fejl – og det gør Coromatic. De forstår med andre ord mindsettet bag forretningskritisk it-drift, driftssikkerhed, kvalitet og redundans.

 

Det gælder hele organisationen rundt. Her tager alle ansvar, og uanset hvem man taler med i organisationen, så bliver man altid mødt med god sparring og høj faglighed.”

 

Driftsaftale sikrer Netics forretning nu og i fremtiden

Foruden at tegne kontrakt på det nøglefærdige datacenter har Netic også indgået service- og driftssikringsaftale med Coromatic.

 

”Hvis noget går galt i anlægget, så kan vi altid regne med, at Coromatics teknikere står klar til at løse problemerne, og det gælder 24/7,” siger Martin Dalum og afslutter:

 

”Vi har planer om at bygge endnu et datacenter med Coromatic inden for en overskuelige tidshorisont, og som det ser ud nu, så bliver det et tilsvarende center i samme design og med samme arkitektur.”

 

 

Fakta om datacenteret i Port of Aalborg

 • 1000 kvm skalerbart datacenter med plads til 8 serverum
 • 1 MW i fuld skala
 • Tier 3-standard
 • Overskudsvarme kan genanvendes
 • Indviet 22. april 2022

 

Teknik som Coromatic har leveret

 • Generator
 • UPS
 • Elinstallationer
 • Tavler
 • Kølemaskiner og tilhørende rørinstallationer
 • Ventilation
 • Brand ABA, ARS & ASP
 • Sikring / Adgangskontrol
 • Rack og containment
 • Overvågning / CTS

 

Fakta om Coromatics driftsikringsaftale

 • 24/7 Service Desk som dit eneste kontaktpunkt
 • Teknikere til korrigerende vedligeholdelse på stedet (24/7)
 • Planlagt vedligeholdelse udført af kompetente teknikere
 • Lovpligtig rapportering, f.eks. om kølesystemer
 • Standard-servicerapporter med adgang til vores serviceportal

 

Fakta om Netic

 • Dansk driftsoperatør, der håndterer forretningskritiske it-løsninger
 • På daglig basis i berøring med mere end 500.000 danske borgeres sundhedsdata
 • Tilbyder ydelser indenfor hosting, cloud-løsninger og Atlassian produkter
 • En del af Trifork-netværke

Kontakt os

Samtykke