UPS – hvordan finder vi plads til dieselgeneratoren?

Af Jess Thorsen, Head of BA EMP | 25. marts 2019 | Blog

Coromatic service and maintenance

Kender du det, hvor projektfamiliens enfant terrible, dieselgeneratoren, ikke har fået en plads ved bordet, men er blevet henvist til det fjerneste hjørne, fordi den stod sidst i køen, da alle andre komponenter fik en fin plads?

”Hvis man kommer med en ny server, bliver man tildelt et flot, nyrenoveret serverrum og et rack med masser af plads. Kommer man med en dieselgenerator, bliver man tildelt et hjørne i parkeringskælderen, langt fra adgang til det fri og den tavle man skal tilslutte i”.

En frustration, som vores montører ofte lufter, når de endnu en gang bliver henvist til en plads ”derovre i hjørnet”, når de skal opstille en ny dieselgenerator. Det er naturligvis altid sagt med et glimt i øjet og udsagnet er også sat lidt på spidsen, men…

Der er et gran af sandhed i udsagnet. Man placerer ikke ”bare lige” en dieselgenerator et sted, men er nødt til at basere beslutningen på eksperterfaring og en bred viden om hvad der kræves. Som med fleste elektriske komponenter, er der ikke de store hensyn at tage andet end plads og effekt. Når der derimod er tale om ”forsyningskomponenter”, drevet af fossile brændstoffer, og med stort behov for både ventilation og tilgængelighed for præventivt vedligehold, er der helt andre hensyn, der skal tages.

Der skal tages hensyn til:

  • luftskifte
  • varmeudledning
  • udstødningsgasser
  • brændstofpåfyldning
  • afstandskrav og
  • betjeningsvenlighed

Alt dette kan godt give anledning til sved på panden hos både erfarne folk i branchen og hos slutkunden, som i sidste ende er den vigtigste medspiller i enhver, god teknisk løsning.

Pris er ikke det eneste parameter der spiller ind, set i forhold til anlægsomkostningerne. På den længere bane er godt forhold til naboen og de lokale myndigheder lige så vigtige.

Men kan det nu også passe, eller er det bare noget vi finder på, for at sikre at vi bliver spurgt til råds?

Ja, den virkelige verden byder netop på den type udfordringer, så den er god nok:

Vi modtog et ønske fra en kunde, en offentlig instans med berøringsflade til vores styrende organer i samfundet, som ønskede en generator placeret i en parkeringskælder. I sig selv var det ikke det helt store problem – men: kælderen var en klassisk kælder i en bygning i den indre by, hvilket vil sige, at der ikke var direkte adgang til det fri.

Derudover var rummet til generatoren placeret bagerst i kælderen som et ”rum-i-rum” bag cykelkælderen. Adgangen var via rampen til kælderen, som udover at være stejlt nedadgående også var for lav til at bringe dieselgeneratoren ind i ét stykke. Sidst, men ikke mindst var området, som anlægget skulle fragtes hen over snævert, og der var derfor ikke plads nok til at dreje anlægget i dets originale form.

Løsningen på denne udfordring blev en komplet adskillelse af anlægget i dets hovedkomponenter – motor, generator, køler og bundramme. Hver del blev bragt ind adskilt, og bundrammen som en bonus bragt ind på højkant af hensyn til drejeradius i kælderen.

Da alle dele var inde i rummet, begyndte rekonstruktionen, så anlægget igen kunne være én samlet enhed, klar til brug. Da det var samlet og mekanisk færdiginstalleret, blev det gennemgået og testet elektrisk for at sikre at det fungerede som producenten havde tænkt, da det forlod fabrikken.

Alt i alt en ”umulig” opgave blev løst efter at alle andre dele af bygningsskallen var færdiggjort, de øvrige dele var kommet på plads og man var kommet i tanke om at ”der var vist nok noget med en dieselgenerator, som vi også skulle finde en plads til…”

 

Skal vi spare dig for søvnløse nætter og usikkerheden om beslutningen du tog,

nu også var den rigtige?

 

Vi kan ikke kun hjælpe dig med at vælge det rigtige produkt. Vi kan også hjælpe dig med integrationen i både din eksisterende installation og bygningsmassen, så du får et slutprodukt der virker, og samtidig udgør en del af din samlede virksomhed både elektrisk og mekanisk.

Med vores mere end 30 års erfaring i generatorbranchen og brede viden omkring generatorinstallationer, er vi klar til at hjælpe og rådgive dig.

Ring eller skriv til os på 66 17 62 60 eller salg@coromatic.dk