Fra fra varmeaffald til varmegenvinding

Projektet

Mitsubishi Electric Hydronics & IT Cooling Systems har gennem sit brand Climaveneta for nylig leveret to varmepumper til Fortums fjernvarme i Espoo, Finland. Fortum, et finsk energiselskab, vil udnytte spildvarme fra et datacenter og levere varmen til et fjernvarmenetværk. Datacenteret tilhører Ericsson, et multinationalt selskab for netværks-, telekommunikationsudstyr og service med hjemsted i Sverige. Projektet blev styret og leveret af Coromatic.

En win-win-løsning

Ericsson havde brug for mere køleproduktion på deres lokation, da deres IT-belastning ville stige ganske hurtigt, og de havde et relativt gammelt køleanlæg, der ikke kunne understøtte den nye, kommende it-belastning. Virksomheden ønskede også en økonomisk fornuftig og miljøvenligt løsning på problemet. Samtidig ønskede Fortum en bæredygtig løsning, som kunne levere konstant opvarmningskapacitet til deres lokale fjernvarmenet med rimelige investeringsomkostninger og payback tid.

“Det var klart fra starten at vi ønskede at genanvinde al tilgængeligt spildevand og ikke lede noget af det ud i miljøet igen. Med mindre ændringer kunne vi konvertere datacenteret til et varmeproduktionsanlæg og samtidig med det samme udstyr, kunne vi give afkøling til datacenteret “, siger Petteri Hajanti fra Granlund, HVAC systemdesigneren, der konkluderer: “Denne løsning er meget fordelagtig for begge selskabers forretninger “.

Den innovative måde at genanvende varmeaffald på

Brugen af et datacenters varmetab er et godt eksempel på, hvordan det er muligt at skifte til fjernvarme med en lav kulstofudledning. Desuden er varmepumper, som vist i flere projekter i hele Europa, en energieffektiv og økonomisk fordelagtig løsning til fjernvarmesystemer. “Vi ønsker at producere varme på en bæredygtig og selvfølgelig nyskabende måde, og dette projekt viser, at vi kan gøre det”, siger Mottonen Ilkka hos Fortum.

Denne samarbejdsmodel kan bruges i mange andre projekter, specielt i de nordiske lande. Det vigtigste element er tilgængeligheden af varmekilder tæt ved fjernvarmenetværk. Det kan være datacentre, geotermiske felter, affaldsvarme fra industrien eller mange bygninger, der producerer overskydende varme. Varmekilden er nøgleelementet, der skal tages i betragtning ved udformningen af et innovativt og effektivt system. “I dette projekt har vi været i stand til at skabe et meget komplekst teknisk system, som er til fordel for hele samfundet i form af at genanvende varmen fra datacentret til fjernvarmen”, siger Janne Puranen fra Coromatic.

Climaveneta varmepumper

Til at genanvende datacentrets varmeaffald og betjene fjernvarmenettet er der leveret to Climaveneta FOCS2-W HFO / H / CA / S 5422 varmepumper gennem Coromatic, den førende nordiske leverandør af forretningskritiske løsninger. FOCS2-W HFO
varmepumper har et kompakt design, der giver mere fleksibilitet i designfasen, især i udskiftningsprojekter som dette. Enhederne er kendetegnet ved et konkurrencedygtigt effektivitetsniveau både ved fuld- og delbelastning (EER 5.06, ESEER 6.23), hvilket sikrer minimale driftsomkostninger og et hurtigt investeringsafkast.

Varmepumper køler vandet fra et datacenter fra 15°C til 10°C. Den udvundne varme tilføres fjernvarmesystemet som varmt vand ved 70°C, der blandes med returvand fra byen, der er 50°C. Alt energi, der absorberes af datacenteret, øger fjernvarmens returvand, hvilket reducerer Delta T mellem retur- og forsyningsvand: dette forsyner byen og øger energieffektiviteten i hele systemet.

“I dette varmepumpeprojekt valgte vi et nyt kølemiddel med lav GWP, fordi vi ønsker at handle på en bæredygtig måde, som hjælper miljøet”, siger Mottonen Ilkka.

Vil du vide mere om vores critical facilities solutions, så kontakt os på 66 17 62 60 eller salg@coromatic.dk