Blog: EU’s opdaterede energieffektivitetsdirektiv varsler øgede rapporteringskrav til datacentre
Som led i EU’s arbejde med at nå 2030 klimamålene indføres der snart nye og skrappere krav til rapportering og overvågning af energiforbruget i ejendomme. Konkret drejer det sig om Energieffektivitetsdirektivet (EU EED), som nu indebærer særlige krav til rapportering af nøgletal om energiforbrug for datacentre og serverrum. Det betyder, at de driftsansvarlige for serverrum eller datacentre med en installeret kapacitet på 500 kW eller derover fra nu af skal have dette direktiv på deres dagsorden, da det vil påvirke deres forretning.
EU’s mål med at stramme energieffektivitetsdirektivet er, at flere i datacenterbranchen skal arbejde med at sætte mål for energieffektiviteten. Målet er også at skabe forudsætninger for at sammenligne faciliteternes energimæssige ydeevne og dermed kunne demonstrere gode og energieffektive løsninger. Det handler om at identificere de gode eksempler og om at kunne følge udviklingen i forbruget i takt med, at datamængden stiger.
På høje tid at komme i gang – første rapportering forfalder maj 2024
I Coromatic diskuterer vi dagligt energieffektivitet og -effektivisering med vores kunder – og selvom direktivet unægtelig vil give os nogle udfordringer, så ser vi meget positivt på det. For i bund og grund kan EED medvirke til at reducere energiforbruget i databranchen via mere præcise målinger og systematisk overvågning til glæde for både klimaet og bundlinjer.
På nuværende tidspunkt er det op til de enkelte EU-medlemslande at implementere direktivet i den nationale lovgivning. Dog bør det bemærkes, at det fra EU-side er besluttet, at tallene for energiforbruget i 2023 skal rapporteres allerede i maj 2024. Tal der igen vil danne grundlag for næste års mål. Som datacenterejer og operatør kan man derfor med fordel allerede nu gøre sig nogle forberedelser, så man er klædt på til de nye og skrappere krav. Her er vores råd:
1. Få styr på energiforbruget
Direktivet kommer til at kræve, at datacenterejer og operatører kan rapportere separat om deres datacenters energiforbrug samt vise forbruget for den hver enkelt enhed, herunder køleenheder, ventilatorer og selve serverne.
Eventuel genanvendelse af kølevand til opvarmning skal også rapporteres som en del af det samlede billede. Det er desuden vigtigt at understrege, at direktivet også kræver opgørelse af mængden af indgående og udgående data samt mængden af lagrede data.
2. Sørg for at udtrække data løbende
Energieffektivitetsdirektivet kræver løbende rapportering og evaluering. Derfor er det vigtigt at have det rigtige måleudstyr. Måleudstyret skal være let at aflæse – også på afstand – og så bør det om muligt være automatiseret.
Udover at danne grundlag for måltallene tillader den løbende analyse af datacentrets udstyr også identificering af eventuelle afvigelser, som der kan rettes op på for at mindske energiforbruget.”
3. Identificer indsatsområder, der kan hæve energieffektiviteten
I ældre datacentre er der ofte mange muligheder for at forbedre energieffektiviteten. Mulighederne inkluderer at forbedre køleeffektiviteten og kølesystemerne, tage hensyn til placeringen af udstyr samt undersøge muligheden for varmegenvinding. Et andet indsatsområde kan være at overveje er, hvordan serverne udnyttes, og om de er korrekt dimensioneret til virksomhedens behov? Det kan også være en idé at overveje at udskifte gammel hardware til ny og mere energieffektive modeller.
Selvom der i dag er stort fokus på at overgå til fossilfrie energiformer, er det stadig vigtigt at fremhæve betydningen af grøn energi i denne sammenhæng. Vi har nemlig alle sammen et ansvar for at reducere vores klimapåvirkning ved at bidrage til en mere energieffektiv og bæredygtig drift af datacentre og serverrum. Derfor er det essentielt, at vi arbejder sammen og griber enhver lejlighed til at diskutere og vende udfordringerne i både egne rækker og andre relevante fora.
Få hjælp til at navigere i EED
Vi kan naturligvis også være en partner i arbejdet med at opfylde det skærpede energieffektivitetsdirektiv. Vores erfarne konsulenter kan hjælpe med alt fra analyse og kortlægning til rådgivning om, hvordan man optimerer et anlæg. Vi kan også sørge for, at det rigtige måleudstyr bliver installeret, så alle vigtige data bliver indsamlet.
Har ovenstående interesse, så tøv ikke med at kontakte os.