Blog: Potentialet er enormt: 3 incitamenter til at øge energieffektiviteten i de danske datacentre

– I anledning af Danish Data Center Industrys årlige konference Danish Data Center deler BA Solutions Director i Coromatic Danmark Jens Østergaard sine betragtninger over en databranche, der har forudsætningerne for at sigte mod klimaneutralitet. 

 

Director i Coromatic Danmark Jens Østergaard

 

Når debatten falder på energiforbrug, fremhæves datacenterindustrien gang på gang som den helt store synder – og det med rette, fristes man til at sige. For vores datacentre bruger ufattelige mængder af energi. Ikke desto mindre kan de fleste nok blive enige om, at vi i bund og grund har brug for de tjenester, som vores datacentre understøtter. Derfor bør vi også arbejde endnu mere målrettet og ambitiøst med energieffektivisering og -optimering i branchen. Løsningerne findes, og incitamenterne er stærkere end nogensinde før.

 

Coromatic datacenter

 

  1. Krise – et nødvendigt onde?

Der er sjældent noget godt at sige om kriser, og isolerer man udviklingen på det nuværende energimarked til priser og reserverer, så er energi en udfordring for både private og erhverv.

 

Ser man omvendt på den indirekte afledte konsekvens af de stigende priser, så er energieffektivitet nu gået fra at være ’interessant’ til at være en ’topprioritet’. Det bør vi for alt i verden handle og ikke mindst med ­­– især hvad angår data.

 

  1. Ingen standardløsninger – nye teknologier på spring

Når det kommer til at bygge datacentre, så findes der desværre ingen nemme standardløsninger. I udgangspunktet er vi nødt til at se på omstændighederne ved hvert enkelt center og på den baggrund træffe de rette beslutninger. Store som små. Når det er sagt, så er køl uden undtagelse den faktor, der bruger allermest energi. Derfor bør man altid starte her.

 

Personligt har jeg store forhåbninger til udviklingen af såkaldt immersion cooling, hvor servere og switche nedsænkes direkte i væske. For faktum er, at vand transporterer varme 26 gange mere effektivt end luft, og teknologierne findes (!). Derfor er det blot et spørgsmål om tid, før vi ser de første danske datacentre, hvor øget produktivitet og et minimeret energiforbrug skyldes, at centerets servere er nedsænket i væske.

 

Coromatic datacenter

 

  1. Masser at spare i eksisterende løsninger

Der er ofte et stort besparelsespotentiale i forbindelse med designfasen af et nyt datacenter. For eksempel er det ikke ualmindeligt at se anlæg, hvor delelementerne ikke er dimensioneret til centrets størrelse og belastning. Det giver energitab og dårlig driftsøkonomi.

 

Ser man ligeledes på Uptime Institutes opgørelser over PUE (Power Usage Effectiveness), så har det gennemsnitlige datacenter en PUE i omegnen af 1,58. Sammenligner man med datacentre, hvor man i designet har haft fokus på energioptimering, lander PUE’en typisk på 1,2 eller derunder.

 

Herudover er det væsentligt at bemærke, at 50% af den energi, der benyttes til et gennemsnitligt datacenter, går tabt som overskudsvarme. Varme som med en mindre investering kan genbruges i vores veludbyggede fjernvarmenet.

 

Alt i alt anslår undersøgelser foretaget af DI og Rambøll, at det uudnyttede potentiale i overskudsvarme fra danske produktionsvirksomheder svarer til opvarmningen af 100.000 danske husstande. Det er immervæk et tal, der er til at føle på.

 

Kom og hør mere om arbejdet for at skabe en klimaneutral databranche, når Coromatic Danmark deltager i DDI-konferencen Danish Data Centers den 23. maj på Marriott Copenhagen.

Læs det fulde program her