Danfoss

Danfoss fabrik i Gråsten tester frekvensomformere for hele verden

Indkøb af ny grid-simulator i spitzenklasse sikrer den forsatte levering og hjælper klimaet

 

Den stigende globale efterspørgsel på frekvensomformere vokser i takt med, at den grønne agenda udrulles. Frekvensomformerne bidrager til at regulere hastigheden for elmotorer og understøtter derved energioptimeringen. For at Danfoss kunne sikre sin fremtidige leverance var det nødvendigt at investere i en ny grid-simulator, der skulle bruges til at teste omformerne. Den bedste simulator finder man i Tyskland og med dygtig rådgivning og projektering fra Coromatic, står der i dag to nye simulatorer på fabrikken i Gråsten.

 

Coromatic case study - Danfoss

 

I mere end 50 år har Danfoss været førende inden for produktion af frekvensomformere, der anvendes til hastighedsstyring af elektriske motorer. I dag er virksomheden blandt de største globale leverandører.

På fabrikken i Gråsten bliver frekvensomformerne udviklet og produceret, men før de bliver sat i produktion og frigjort til markedet, skal de igennem en masse målinger. Hertil anvendes grid-simulatorer fra tyske Spitzenberg & Spies (S+S).

 

Frekvensomformere gør verden grønnere

 

– ”En frekvensomformer er en enhed, der kan sluttes til en elektrisk motor, så motorens hastighed kan styres og samtidig sikre, at der ikke bliver brugt mere energi end nødvendigt. Selvom de færreste måske har hørt om en frekvensomformer, spiller de en central rolle i vores moderne verden, da de er et vigtigt redskab til at understøtte den globale grønne agenda. Selv små justeringer i motorhastighed kan forårsage betydelige ændringer i energiforbruget, og det globale elektriske energiforbrug kunne reduceres med 10 %, hvis frekvensomformere blev anvendt i alle egnede applikationer,” forklarer Kjeld F. Jacobsen, Senior Engineer, Lab & Support, Danfoss Drives A/S.

 

– ”Egentlig fungerede vores 16 år gamle grid-simulator fint, men da vi oplevede, at fabrikken i Tyskland ikke kunne levere reservedele længere, var vi klar over, at tiden var inde til en opgradering. Vi ønskede først en kopi af den gamle grid-simulator, men endte med at købe to nye simulatorer og derved gå højere op i effekt,” fortæller Kjeld F. Jacobsen.

 

 

Coromatic case study - Danfoss

 

 

Danfoss fabrik i Gråsten tester for hele verden

 

– ”På fabrikken i Gråsten tester vi frekvensomformere i mange størrelser og til forskellige industrier rundt omkring i verden. Vi gennemfører hvert år en lang række standardiserede IEC-test som understøtter vores produktgodkendelser. Derudover udfører vi også engineering tests under udviklingsforløbet, som er med til at sikre, at vi laver produkter efter høje kvalitetsstandarder, ” forklarer Kjeld F. Jacobsen, Senior Engineer, Lab & Support, Danfoss Drives A/S.

 

Frekvensomformerne kommer i alle størrelser, da de kan bruges til alt, hvor man bruger en elmotor, som fx en elevator i et højhus, et ventilationsanlæg, et baggagebånd i en lufthavn, en vaskemaskine, en vinduesvisker på en bil, osv. Frekvensomformere kan anvendes alle de steder, hvor der er koblet en elmotor på. Fabrikken i Gråsten står for produktionen af frekvensomformere fra 1 kilowatt til 90 kilowatt til hele verden.

 

Coromatic case study - Danfoss

 

Den gamle grid-simulator blev erstattet af 2 nye modeller

 

– ”I dag er Danfoss’ gamle grid-simulator udskiftet med en ny 90 kVA, som kan håndtere tilbagefødning af 127,5 kVA til elnettet. Derudover er der også leveret en helt ny grid-simulator på 45 kVA. Sammen med S+S grid-simulator software kan frekvensomformerne testes i henhold til relevante IEC-standarder,” forklarer Peter Rysholt Christiansen, Account Manager hos Coromatic og projektleder på leveringen til Danfoss.

 

Coromatic er eneforhandler af S+S i Danmark og virksomhedens rolle har igennem det to år lange projektforløb været at bistå med rådgivning og projektering, forklarer Peter Rysholt Christiansen.

 

– ”Vi har købt to nye grid-simulatorer, så vi kan simulere netspænding i et rum. Det betyder, at vi kan ændre spændinger og frekvenser på samme måde, som man kan skrue op og ned for lyden på en radio. Derudover bliver vores 45 kVA og 90 kVA Spitzenberg grid-simulator brugt til alle mulige udviklingstest, hvor vi har behov for at ændre netspændingen eller netfrekvens,” siger Kjeld F. Jacobsen.

 

– ”Vi bruger vores to nye simulatorer til at teste frekvensomformere, der anvendes i hele verden. Her har man jo ikke nødvendigvis den samme spænding og netfrekvens som i Danmark. Derfor tester vi vores produkter, så vi sikrer os, at de passer til forskellige lande og netværk. Lige nu er vi i gang med at udvikle en hel ny produktserie, hvor alle de nye produkter skal igennem myndighedstest for at sikre, at de overholder gældende netspændingskrav,” fortæller Kjeld F. Jacobsen.

 

En lykkelig treenighed: Service og kvalitet har været i særklasse

 

– ”Vi har været meget glade for samarbejdet med Coromatic og Spitzenberg. Vi har selvfølgelig også set på andre leverandører, men det er vores erfaring, at Spitzenberg er et utroligt pålideligt produkt og hertil kommer den gode rådgivning fra Coromatic,” fortæller Kjeld F. Jacobsen.

 

– ”Igennem hele købsprocessen har vi følt os mere som kollegaer fremfor som kunde og leverandør. Jeg vil til enhver tid anbefale, at man får en lokal partner, da det har stor betydning, at man let kan mødes, hvis der er brug for justeringer eller anden rådgivning. Og for os har det været altafgørende at kunne mødes fysisk fremfor langdistance kommunikation via digitale medier. På grund af Corona var der nogle enkelte gange, hvor vi holdt møde over Teams, men det var langt fra lige så velfungerende,” forklarer Kjeld F. Jacobsen.

 

Projektet for Danfoss startede i 2019 og faldt på plads i foråret 2021. Det er planen, at de nye simulatorer skal holde de næste mange år.

 

Mange brancher har fordele ved at anvende grid-simulatorer

 

– Danfoss er langt fra den eneste virksomhed, der har glæde af at bruge grid-simulatorer. Det gør man også i mange andre brancher, hvor man bruger simulatorer i forbindelse med udvikling, produktion og kvalitetssikring.

 

Det sker fx indenfor solindustrien, automobilindustrien, flyindustrien og ikke mindst til udviklere, producenter, universiteter og testlaboratorier, som skal teste i henhold til standarder for CE-mærkning, som har brug for at kunne tilpasse spænding, frekvens og kurveformer. Prisen på en løsning kan skaleres ned eller op alt efter behov,” fortæller Peter Rysholt Christiansen.

 

Vidste du?

 

 • Økonomier i vækst er årsagen til det stigende energiforbrug
 • 20 % af verdens energiforbrug er elektrisk energi
 • Mere end 50 % af elektrisk energi bruges af elektriske motorer
 • 75 % af frekvensomformere anvendes på pumper, ventilatorer og kompressorer
 • Det globale elektriske energiforbrug kunne reduceres med 10 %, hvis frekvensomformere blev anvendt i alle egnede applikationer

Kilde: Danfoss

 

Behovet for energibesparelse en vigtig drivkraft

For at kunne redde miljøet er behovet for energibesparelse en vigtig drivkraft i udviklingen af apparater med hastighedsstyring, og frekvensomformere leverer den optimale metode til at styre hastigheden i elektriske motorer, så det matcher belastningsbehovet. Selv små ændringer i motorhastighed kan forårsage betydelige ændringer i energiforbruget.

 

Brancher der bruger fuldt kompatible testsystemer til mange applikationsområder

 

 • SOLINDUSTRIEN
  Testsystemer til test af solcelleinvertere, anti Ø-drift-test og simulering af batterilagringssystemer.
 • AUTOMOBIL-INDUSTRIEN
  Testsystemer til simulering af elektriske systemer i køretøjer og deres forstyrrelser i forhold til test af immunitet i henhold til ISO og producentspecifikke standarder.
 • FLYINDUSTRIEN
  Testsystemer til simulering af AC- og DC -flyforsyningssystemer og deres forstyrrelser for at teste immuniteten i henhold til generiske og producentspecifikke standarder.
 • UDVIKLERE, PRODUCENTER, UNIVERSITETER OG TESTLABORATORIER, SOM SKAL TESTE I HENHOLD TIL STANDARDER FOR CE-MÆRKNING
  Testsystemer til fuldt ud kompatible CE-mærketest i forhold til emission- og immunitetsstandarder.

 

Om Spitzenberger & Spies

 

Den tyske virksomhed er den førende globale producent af analoge lineære transistorforstærkere, AC/DC-strøm og spændingskilder til industrielle måle- og testsystemer. Spitzenberger & Spies blev etableret i 1963.

 

Deres produkter spænder fra enfasede forstærkere til AC- og DC-netsimulering til komplekse, flerfasede, fuldt computerstyrede testsystemer. Spitzenberger & Spies er i stand til at simulere alle forsyningsspændinger fra DC op til flere hundrede kHz og en effekt op til megawatt-området.

Produkterne anvendes primært i udviklings- og testlaboratorier og i kvalitetssikring.

 

Danfoss indkøb bestod af:

 

En Spitzenberger & Spies EMV D90000/ PAS netsimuleringssystem

 • Ydelse 3-faset, DC…5kHz, 0…300Vrms (+/-382VDC), 90kVA
 • hardware og software til EMC-test, bl.a. EN 61000-3-2/3/-4-11/4-13/4-14/4-17/4-27/4-28/4-29/EN 61800-3/Germanischer LIoyd
 • Endvidere udstyret med PRU127500 enhed for 127,5 kVA Sink-/retureffekt

 

En Spitzenberger & Spies EMV D45000/ APS netsimuleringssystem

 • Ydelse 3-faset, DC…10kHz, 0…300Vrms (+/-382VDC), 45kVA
 • hardware og software til EMC-test, bl.a. EN 61000-3-2/3/-4-11/4-13/4-14/4-17/4-27/4-28/4
 • 29/EN61800-3/Germanischer LIoyd

Kontakt os

Samtykke