EL-FLEX
Livet på privat ø blev opgraderet, da den gamle dieselgenerator blev udskiftet med en ny topmoderne strømforsyning
Det er sin sag at sikre stabil strømforsyning på en ø, der er helt isoleret fra det resterende elnetværk på fastlandet. Men takket være en hybridløsning, der kombinerer generator, solceller og batterier har ejerne af en naturskøn ø fået en selvforsynende løsning. En løsning, der udover at sikre strøm til både familien og gæster, også minimerer dieselforbrug og støjgener.
Siden 70’erne har en lille privat ø været brugt af den samme familie til både ferie og jagt. I mange år har elforsyningen været dækket af en generator med tilhørende jævnstrømsbatterier. Generatoren kunne høres vidt omkring, når den blev tændt og jævnstrømsanlægget forhindrede dem i have almindelige el-komponenter tilsluttet som fx vaskemaskine, opvaskemaskine, køleskab, mv. De forældede elektriske installationer besværliggjorde på alle måder ophold på øen og kunne på ingen måde understøtte moderne menneskers behov.
Derfor gik ejerne sammen med den lokale el-installatør, EL-FLEX, i gang med at finde frem til en løsning, der kunne give øen en lige så stabil strømforsyning, som man er vant til fra fastlandet. Noget, der krævede en del omtanke:
”Den store udfordring ved projektet var, at øen er off-grid. Man kan ikke trække ledninger fra øen til fastlandet, og derfor var opgaven i princippet den samme som at levere et elektrisk system til en båd midt på havet. Det krævede en helt særlig ekspertise, og derfor rådførte vi os med Coromatic, der netop er vant til at levere strømforsyningsløsninger selv i de mest komplekse omgivelser,” fortæller Anders Schmidt, partner i EL-FLEX.
Selvforsynende hybridløsning
Coromatic anbefalede en løsning, hvor man installerer et hybridsystem på øen, der gør, at den bliver helt selvforsynende. Hybridløsningen består af en kombination af energikilder som dieselgenerator, solceller og batterier. De forskellige elementer, som løsningen består af, blev samlet i EL-FLEX værksted og derefter fragtet over med pram til øen i flere omgange.
”I dag er al strøm på øen koblet op på batterier, og generatoren går først i gang, når batteriniveauet kræver det. Derfor behøver generatoren ikke at stå tændt dagen lang, som tidligere. Samtidig har vi lagt solceller på taget af den gamle lade, som kan oplade batterierne, så vi kan udskyde starten af generatoren så meget som muligt. Solcellerne lader på det store 48V batterisystem og dækker derved standby forbruget, og er dimensioneret, så alle de forskellige hjælpekomponenter ikke belaster og dræner batteriet, når øen er ubeboet og anlægget ikke er i daglig drift,” fortæller Stefan Petersen, Account Manager hos Coromatic.
Hovedparten af energiforsyningen kommer fra batterierne, som typisk kan køre i 4 til 6 dage uden generator – afhængig af, hvor meget sol der kommer, og hvor højt forbruget er. Hybridanlægget er karakteriseret ved, at man har kombineret en batteriløsning med generatoren, så man minimerer dens driftstid, dieselforbrug og støjgener, fordi generatoren kører færre timer. Hjernen i hele systemet er den avancerede Victron Cerbo, der kan håndtere kommunikation fra alle anlæggets enheder som inverterer, ladere, solcelleanlæg, generator, temperatur- og dieseltankmåling.
Løsning sikrer fuldt overblik og tryghed
Hele arbejdet med at installere den nye løsning blev påbegyndt i april og var på plads i juni 2021, så alt stod klar til kundens sommerferie på øen:
”I dag står det nye anlæg i en gammel lade, som er blevet omdannet til teknik-rum med generator, batterianlæg og fordelingstavler. Den nye løsning er langt mere miljøvenlig og økonomisk end den gamle generator. Desuden er den selvkørende, og driften kan overvåges via en webportal. Man kan via en app tilgå systemet døgnet rundt og derfor altid let kan få en status på el-situationen på øen. Det giver en stor tryghed og samtidig kan man let måle forbruget. Allerede nu er øens ejere meget glade for, at den nye placering af generatoren gør, at de er sluppet for støjgenerne fra den gamle generator,” forklarer Anders Schmidt fra EL-FLEX.
Trygt samarbejde med kunden i fokus
Samarbejdet mellem både Coromatic og EL-FLEX har fungeret rigtigt godt og har gjort en stor forskel for udviklingen af den endelige løsning:
”Coromatic var gode til at indgå i en fælles proces om først og fremmest at forstå kundens kærlighed til øen og aflæse deres behov. Både nu og i fremtiden. Det er vigtigt, at den nye løsning vi har lavet, kan holde de næste 20 år. Og den er endda skalerbar på den måde, at den er konstrueret med en form for overkapacitet i forhold til det nuværende behov, så den er fremtidssikret, hvis familien fx ønsker at udbygge de nuværende bygninger eller opføre helt nye,” fortæller Anders Schmidt fra EL-FLEX og uddyber:
”Coromatic hjalp os hele vejen – først med rådgivning, dernæst levering af komponenter og til slut med installeringen. Jeg overvejede også nogle andre firmaer, men Coromatic var klart de mest kvalificerede. Havde jeg valgt nogle af de andre virksomheder, ville jeg have skulle stå for meget alene, og det havde været mere utrygt,” fortæller Anders Schmidt.
Specialist i strøm til isolerede områder
Coromatic er specialiseret i at levere løsninger til områder eller applikationer hvor der ikke er adgang til strøm eller den normale elforsyning ikke er tilstrækkelig. Det kunne fx være på Grønland, men behovet findes også hos mange aktører, der kun i en begrænset periode har brug for strøm:
”Byggepladser, festivaler og markedspladser vil uden tvivl kunne få stor gavn af en hybridløsning som den, vi har installeret på øen. Man kan fx installere en hybridløsning i en ”kuffert”, på en trailer, eller i en container. Og batteriløsningen kan kombineres med vindmøller eller solpaneler, så man får en meget grønnere og mere driftsøkonomisk løsning” forklarer Stefan Petersen, Account Manager hos Coromatic.
Coromatic leverer både permanente løsninger, som i tilfældet med øen, eller en midlertidig løsning til fx festivaler, hvor set-uppet kommer til at fungere som én stor powerbank.
”Kunden kan selv vælge energikilden, som kan være en kombination af batteri, dieselgenerator, vindenergi og/eller solcelleenergi. Den enkelte løsning kommer helt an på behovet og den opgave, vi står over for. Og vi samarbejder ofte med lokale el-installatører i hele landet om at finde lige præcis de strømløsninger, som giver mest mening for opgaven,” slutter Stefan Petersen.
Leverancen
- Generator: FG Wilson – 80 kVA
- Lader/Inverter: Victron Quattro
- Batteri: Hoppecke sun power VRM
- Overvågning/Styring: Victron Cerbo
- Webportal: Victron VRM
Om EL-FLEX
- Installatør firma har eksisteret siden 2001
- Ejes af Glenn Solevad, el-installatør og Anders Schmidt, maskinmester
- 14 ansatte
- Glamsbjerg Fyn