Alle kan blive enige om at, det er irriterende, når strømmen går derhjemme. Men hvis strømmen går på et hospital, kan det have store konsekvenser.
Derfor har alle hospitaler i det danske sundhedsvæsen nødstrømsanlæg tilknyttet. Og det gælder selvfølgelig også Nyt OUH.
Region Syddanmark har bevilget 200 millioner kroner til opførelsen af det nødstrømsanlæg, der skal sikre en stabil strømforsyning til Nyt OUH.
Her kommer Coromatic ind i billedet. Vi arbejder med at designe, bygge og servicere nødstrømsanlæg præcis som sådan et, der er brug for her i Odense.
Men hvad er et nødstrømsanlæg?
En anlæg som det, du oplever her på Nyt OUH, er opbygget af tre elementer – en uniblock, en motor og et flywheel (svinghjul).
Energien fra svinghjulet sikrer strøm i det øjeblik strømmen svigter og motoren kan holde hospitalet kørende indtil strømforsyningen igen er på plads. I det klassiske nødanlæg er det ofte batterier, der sikrer strømforsyningen mens motoren starter op – her på Nyt OUH har man valgt en mere bæredygtig og pladsbesparende løsning, en såkaldt DRUPS-generator, der baserer sig på svinghjul. Den slags teknologi er ikke tidligere blevet installeret på et dansk hospital.
Og hvordan virker det?
Strømmen kommer udefra, som vi kender det til et almindeligt hus. Men den løber igennem Coromatics hus i Teknikbyen inden den løber ind i hospitalet. Her sørger anlægget for at etablere en stabil spændingskvalitet, så der altid er en stabil spænding, der sikrer hospitalets elektronik bedst muligt. Selv minimale udsving kan have store konsekvenser.
Svinghjul med schwung
For et hospital som Nyt OUH med bygninger på 247.000 m2, betyder DRUPS-løsningen, at man slipper for de 2-3000 batterier, der normalt ville skulle til for at drive backuppen. Batterier, der i gennemsnit skulle udskiftes hvert ottende år.
Svinghjulet kører altid og svinger om sin egen akse med 3300 omdrejninger i minuttet. Hvis strømmen pludselig går, vil den kinetiske energi (bevægelsesenergien) sikre, at hospitalet ikke oplever noget udfald og energien fra dem vil yderligere kunne starte generatorerne op på halvandet sekuns, så de kan ’levere’ den strøm, der er brug for. Ofte vil generatorerne slet ikke nå at starte op, fordi de fleste strømudfald ikke varer ret længe. Svinghjulet kommer til at klare det meste af arbejdet. DRUPS står også for ’Diesel Rotating Uninterruptable Power Supply’ – altså en dieselgenerator med et roterende svinghjul (flywheel), der sikrer en ”uafbrydelig” strømforsyning.
En, to, syv generatorer
Størrelsesforholdet er lidt noget andet end den nødstrømsgenerator, man måske kender fra sommerhuset eller kælderen. OUH skal med sin mange kvadratmeter have lidt mere i ryggen for at kunne komme holde sig kørende.
Derfor kan du i vores hus i Teknikbyen tælle 7 store, blå generatorer med hver deres svinghjul som backup. Egentlig kan 3 af generatorerne godt holde hospitalet kørende. Men når det kommer til kritisk infrastruktur og borgernes helbred, tager Region Syddanmark og Coromatic ingen chancer.
Strømmen, der leveres ind til Teknikbyen og hospitalet, holder svinghjulene kørende. Energien oplagres i de konstant roterende hjul, som sikrer øjeblikkelig strøm ved selv de mindste udfald.
Næsten alle strømudfald, spikes og transienter i Danmark er helt nede på millisekunder. Det er udfald, vi slet ikke lægger mærke til, fordi de er så korte – men nødstrømsanlæggene både registrerer og handler på dem.