Nytårsrefleksion: Kritisk infrastruktur i en bekymrende virkelighed

2024 har vist os, hvor sårbar vores infrastruktur er. Geopolitisk ustabilitet, klimaforandringer og øget digitalisering stiller virksomheder og samfundet som helhed over for væsentlige udfordringer.

Med oprettelsen af Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab har Danmark sat handling bag ordene, men det er ikke kun staten, der skal være forberedt – også virksomheder og civile må tage truslerne alvorligt. For mig at se bliver 2025 et år, hvor vi i endnu højere grad må kigge indad og ruste os mod en stadig mere usikker verden.

Her er de 3 primære udfordringer, som danske virksomheder skal forholde sig til:

  1. Geopolitisk ustabilitet og ekstremt vejr

Cyberangreb, sabotage og ekstreme vejrforhold har ramt Danmark. I efteråret oplevede flere danske byer massive oversvømmelser, hvor kritiske systemer blev sat ud af spil, og virksomheder blev tvunget til at stoppe driften, mens beskadigede datakabler i Østersøen skabte bekymring, da skaderne formentlig skyldtes sabotage.

Imidlertid viser en ny rapport fra Ingeniørforeningen IDA, at danske virksomheders resiliens halter bagefter. Over 1500 ingeniører vurderer, at Danmark dumper på kritisk infrastruktur, når det kommer til at håndtere både fysiske og digitale trusler. Fx scorer kritiske sektorer som jernbaner og havne kun 2,5 ud af 5 i deres evne til at modstå sabotage og cyberangreb. Rapporten peger desuden på, at virksomheder generelt undervurderer risikoen for netop sabotage, strømafbrydelser og klimarelaterede hændelser.

Denne bekymrende tendens understreger, hvor vigtigt det er at handle nu. Det er derfor vigtigere end nogensinde at sikre, at jeres infrastruktur kan modstå de nærværende trusler. Det handler ikke kun om at beskytte sig mod skader – det handler også om at kunne fortsætte driften, når udfordringerne rammer.

  1. Elektrificering og risiko for strømmangel

Vores samfund bliver mere afhængigt af el, men fremtidens strømforsyning er udfordret.

Energinet advarer om, at Danmark fra 2034 kan opleve strømmangel i perioder uden sol og vind. For virksomheder betyder det en øget risiko for driftsstop og økonomiske tab. I dag oplever danskerne kun få minutters strømafbrydelser om året, men frem mod 2034 kan det stige til 17 minutter eller mere – med risiko for, at enkelte virksomheder står uden strøm i timevis.

Som virksomhed bør man stille sig selv spørgsmålene: Hvad betyder en reel strømafbrydelse for vores drift? Og er vi klar til at håndtere konsekvenserne, hvis strømmen går?

  1. Øget databehov og AI-udvikling

Digitalisering og kunstig intelligens driver et eksplosivt behov for databehandling. Prognoser viser, at datacentres energiforbrug vil stige markant i de kommende år, og datacenterejere står derfor over for et dilemma: Hvordan sikrer vi kapacitet og driftssikkerhed samtidig med, at vi lever op til de stigende bæredygtighedskrav?

Der er ingen tvivl om, at det er en udfordring, vi er nødt til at tage alvorligt. Løsningerne ligger stadig ikke lige for, men det er en forudsætning, at vi er vores ansvar bevidst, at vi udvikler de rette teknologier og placerer vores datacentre de rette steder. Data og minimalt klimaaftryk er ikke to gensidigt udelukkende størrelser – men det kræver vilje, fokus og investeringer at skabe en balance mellem dem.

Samlet set står vi altså over for en ny virkelighed, hvor vores samfund og virksomheder kun er så stærke som det svageste led i kæden.

Gedigen og robust kritisk infrastruktur er en nødvendighed for, at vi kan tackle summen af de udfordringer, som fremtiden byder os, og det kræver bevågenhed og ikke mindst samarbejde på tværs af sektorer, teknologier og aktører. Jeg opfordrer virksomheder til at gennemføre regelmæssige stresstests af deres systemer og udvikle opdaterede beredskabsplaner for at sikre deres robusthed og evne til at håndtere uforudsete hændelser.

Hos Coromatic anser vi det som vores vigtigste opgave at understøtte et robust og resilient samfund. Gennem partnerskaber, planlægning og innovative løsninger vil vi forsat sikre, at Danmark står stærkere, uanset hvilke udfordringer fremtiden bringer.

/ Kurt Vahlun Sørensen, adm. direktør, Coromatic Danmark