State-of-the-art nødanlæg til fremtidens hospital – Nyt OUH

State-of-the-art nødanlæg til fremtidens hospital

 

Region Syddanmark har bevilget 200 millioner kroner til opførelsen af et bæredygtigt nødanlæg ved det nye Odense Universitetshospital. Teknologien er ikke tidligere blevet installeret på et dansk hospital. Anlægget indgår som sikring af strøm til samtlige af hospitalets kritiske funktioner 24/7, hver dag – året rundt.

Når det nye supersygehus Nyt OUH i Odense tages i brug i 2025, bliver det med et topsikret nødstrømsanlæg med en miljøvenlig teknologi projekteret, bygget og serviceret af Coromatic.

Teknologien, der går under navnet DRUPS (Diesel Rotating Uninterruptable Power Supply) er ikke tidligere benyttet i nødanlæg på et dansk hospital.

Over en 25-årig periode vil DRUPS-anlægget spare Nyt OUH for 2600 ton CO2 sammenlignet med et konventionelt nødstrømsanlæg samt sikre en driftsbesparelse på omtrent 160 mio. kr. over samme periode.

 

 

 

 

Se første spadestik for State-of-the-art
nødanlæg til fremtidens hospital

Se første spadestik for State-of-the-art
nødanlæg til fremtidens hospital

 

Nødstrøm uden batterier

Et klassisk nødanlæg består typisk af to elementer: en backup og en eller flere kraftige dieselgeneratorer. Backuppen sikrer øjeblikkelig strøm i det sekund at strømmen svigter, mens generatorerne kan drive infrastrukturen, indtil forsyningen er på plads igen.

I et konventionelt nødstrømsanlæg drives backuppen af batterier, mens den i en DRUPS-løsning drives af kinetisk energi. Energien oplagres i konstant roterende svinghjul, som sikrer øjeblikkelig strøm ved selv de mindste udfald.

For et hospital som Nyt OUH, der dækker 800.000 m2, betyder det, at man slipper for de 2-3000 batterier, der normalt ville skulle til for at drive backuppen. Batterier, der i gennemsnit skulle udskiftes hvert ottende år.

Udover at de miljøbelastende batterierne er overflødige i DRUPS-anlægget, så sparer hospitalet også på arealet til opbevaring, hvilket giver både en væsentlig miljøbesparelse i etableringsfasen samt besparelser i driftsomkostninger i hele driftsperioden.

 

Vi er meget stolte af at være det første hospital i Danmark, der får et nødstrømsanlæg med en så grøn teknologi.

Kenneth Holm, projektdirektør på Nyt OUH

 

Det grønneste nødanlæg i det danske sundhedsvæsen

Valget af et DRUPS-løsningen betyder, at Region Syddanmark på det nye supersygehus Nyt OUH får et bæredygtigt nødstrømsanlæg.

  • DRUPS-anlægget er helt uden miljøbelastende batterier.
  • DRUPS-anlægget har et reducereret bygningsareal på cirka. 40% sammenlignet med et almindeligt anlæg.
  • DRUPS-anlægget har en reducereret miljøpåvirkning på 2.640 tons CO2 på en 25-årige driftsperiode.
  • DRUPS-anlægges evne til at absorbere korte strømudfald giver langt færre dieselstarter.
  • DRUPS-anlæggets 52 dieselstarter på en færre 25-årige driftsperiode svarer til en CO2 reduktion på 3.500 tons CO2.

Fakta om byggeriet

OUH og det nye nødanlæg i tal

 

Der er stor belastning på strømnettet, og der er meget teknologi på et sygehus. Derfor nytter det ikke, at strømmen går midt i en operation. Vi leverer et nødstrømsanlæg, som dækker hele hospitalet 24 timer i døgnet, 365 dage om året.

Kurt Vahlun Sørensen, adm. direktør i Coromatic Danmark